CGTN: Çin ve CELAC, Güney-Güney iş birliğinde yeni bir dönem başlattı


Çin-CELAC (Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu) Forumu'nun dördüncü bakanlar toplantısı bu salı Pekin'de Çin ev sahipliğinde düzenlenirken CGTN, Çin-CELAC iş birliğinin yerel topluluklara nasıl somut faydalar sağladığını vurgulayan bir makale yayımladı. Makale Çin'in beş büyük projede CELAC ülkeleriyle birlikte çalışması ve iki tarafın da kendi modernleşme yollarında birlikte ilerlemesi konularına olan içten bağlılığını da vurguluyor.

PEKİN, May 14, 2025 (GLOBE NEWSWIRE) -- San Salvador'da yer alan Çin destekli bir mega proje olan El Salvador Millî Kütüphanesi, 2023 yılının sonlarında açılmasından bu yana başkentin modern kültür simgesi haline geldi.

24.000 metrekare alana sahip kütüphane 7/24 açık ve 360.000'den fazla kitaba ev sahipliği yapıyor. Gençlerin eğitimi, sanat sergileri, kültürel gösteriler ve akademik konferanslar dâhil olmak üzere birçok farklı amaca hizmet ediyor.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, salı günü Pekin'de düzenlenen Çin-CELAC (Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu) Forumu'nun dördüncü bakanlar toplantısının açılış törenindeki konuşmasında kütüphanenin Çin'in son yıllarda Latin Amerika ve Karayip (LAK) ülkelerinde desteklediği 200'den fazla altyapı projesinin arasında yer aldığına dikkat çekti.

Başkan Xi bu projelerin yaklaşık bir milyon kişilik yerel istihdam yaratmaya yardımcı olduğunu söyledi.

Temel hedef halkın refahı
Bu yılın Çin-CELAC Forumu'nun resmî başlangıcının 10. yıl dönümü olduğunu belirten Başkan Xi, Çin-CELAC Forumu'nun bir fidandan uzun bir ağaca dönüştüğünü görmekten mutluluk duyduğunu ifade etti.

Başkan Xi, Çin ve CELAC ülkelerinin eşitliği ve karşılıklı çıkarı esas alan, samimiyeti ve kapsayıcılığı savunan ve halka somut faydalar sağlamayı hedefleyen, ortak bir geleceği paylaşan bir topluluk inşa ettiğini dile getirdi.

Çin 2012'den beri LAK bölgesinin en büyük ikinci ticaret ortağı oldu ve şu anda Şili, Brezilya ve Peru'nun en büyük ticaret ortağıdır. Peru, Şili, Kosta Rika, Ekvator ve Nikaragua olmak üzere beş LAK ülkesiyle serbest ticaret anlaşması imzaladı.

Çin'in Panama Büyükelçisi Xu Xueyuan'a göre ikili ticaret, 2024 itibarıyla 500 milyar dolara ulaşarak 2000 yılından bu yana neredeyse 40 kat arttı.

Xu, şimdiye dek 23 LAK ülkesinin Çin ile Kuşak ve Yol Girişimi (BRI) konusunda mutabakat zaptı imzaladığını belirtti. Dikkat çeken Kuşak ve Yol Girişimi projeleri arasında Güney Amerika'nın ilk akıllı ve yeşil limanı olan Chancay Limanı ve Jamaika Kuzey-Güney Otoyolu yer alıyor.

Kasım 2024'te açılan Chancay Limanı, Pasifik'teki deniz taşımacılığı süresini neredeyse üçte bir oranında kısaltıp lojistik masraflarını yüzde 20 oranında azalttı ve 8.000'in üzerinde doğrudan istihdam yaratması bekleniyor. Bu somut iş birliği, yerel halktan güçlü bir destek aldı. 2.500 Latin Amerikalıyla yapılan bir CGTN anketi, katılımcıların yüzde 80,4'ünün Kuşak ve Yol Girişimi'ni bölgesel ekonomik ve sosyal kalkınma açısından faydalı bulduğunu ortaya koydu.

Çin 1993'ten bu yana Karayip ülkelerine 38 sağlık ekibi göndererek sağlık hizmeti sundu ve yerel tıbbi yeterlikleri iyileştirmeye yardımcı oldu. Aynı anket katılımcıların yüzde 86,2'sinin Çin hakkında olumlu izlenime sahip olduğunu gösterdi.

Dayanışma ve daha fazla iş birliği
Başkan Xi toplantıda yükselişe geçen tek taraflılık ve korumacılık karşısında Küresel Güney'in birlik olmasının önemini vurguladı.

Çin'in ve LAK ülkelerinin Küresel Güney'in önemli üyeleri olduğunu belirten Başkan Xi, "Bağımsızlık ve özerklik şanlı geleneklerimizdir, kalkınma ve yeniden canlanma doğal haklarımızdır, hakkaniyet ve adalet ise ortak hedeflerimizdir." diye ekledi.

Başkan Xi, jeopolitika ve siyasi kutuplaşma temelli gizli akımların yanında tek taraflılığı ve korumacılığı savunan ve güçlenen karşı akımlar karşısında Çin'in beş büyük projeyi hayata geçirmek ve ortak kalkınma ve yeniden canlanma uğrunda çalışmak konusunda CELAC ülkeleriyle el ele vermeyi istediğini belirtti.

Dayanışma, kalkınma, medeniyet, güvenlik ve halklar arası etkileşime odaklanan büyük projelerin ayrıntısına giren Başkan Xi, Çin ile Latin Amerika ve Karayip ülkelerinin temel çıkarlar ve önemli meseleler konusunda birbirlerini desteklemeleri, her alanda yakın temas içinde bulunmaları ve Çin'in önerdiği Küresel Kalkınma Girişimi, Küresel Güvenlik Girişimi ve Küresel Medeniyet Girişimi'ni birlikte hayata geçirmeleri çağrısında bulundu.

Başkan Xi, CELAC ülkelerinin kalkınmasını desteklemek amacıyla Çin'in bu ülkelere 66 milyar yuan (yaklaşık 9,2 milyar dolar) tutarında kredi fonu sağlayacağını duyurdu. Çin bunun yanında önümüzdeki üç yılda 3.500 hükümet bursu, 10.000 eğitim fırsatı, 500 uluslararası Çince öğretmenliği bursu ve yoksullukla mücadele teknolojileri için 300 kişiye eğitim olanağı sunacak.

Çin Devlet Başkanı, Çin'in beş Latin Amerika ve Karayip ülkesinin vatandaşlarına vizesiz giriş politikası uygulama kararı aldığını ve bu politikayı zamanla bölgedeki daha fazla ülkeyi kapsayacak şekilde genişleteceğini belirtti.

Çin'in son dönemde modernleşme konusundaki başarısı, bölgedeki güveni artırdı. CGTN'nin yaptığı bir anket, katılımcıların yüzde 82,9'unun Çin'in kalkınma modelini LAK ülkeleri için değerli bir referans olarak gördüğünü gösterdi.

Çin'in LAK ülkelerinin daima iyi bir dostu ve ortağı olduğunu kaydeden Başkan Xi, Çin'in ve LAK ülkelerinin kendi modernleşme yollarında birlik olması ve yan yana ilerlemesi çağrısında bulundu.

https://news.cgtn.com/news/2025-05-13/China-and-CELAC-usher-in-new-chapter-of-South-South-cooperation-1Dl5vaucHW8/p.html

 

Contact Data

Recommended Reading